2008. szeptember 19., péntek

Kangyur

(tib.: bka' ' gyur, ejt. tib.: kandzsúr)

Tibetben a Buddha szavait a Kangyurban gyûjtötték össze, amit úgy fordíthatunk, hogy "Szóbeli tanítások", "A Buddha tanításainak szóbeli forrásai".

Több kiadása ismeretes, és a Buddha tanításainak ezen gyűjteményét a tanítások tibetbeli második elterjedése után kezdék íly módon összegyűjteni a VII-IX század környékén. Alapforrásnak a "régi narnthangi" kiadást veszik. Tibetben a régi nemesi családok nagy érdemnek tartották a Kangyur (és a tengyur) kiadását, ezért nagyjából 10 különböző kiadása ismeretes. Emelett szintén nagyjából 10 modern, nyomtatott kiadása ismert a Kangyurnak (és a Tengyurnak).

A Kangyur többnyire szanszkritból fordított szövegeket tartalmaz, de néhány kínaiból és más belső ázsiai nyelvből szöveg is előfordul benne. A különböző kiadásokban összesen 1169 szöveg (szútra, mdo) 70.000 oldalt foglal el (itt a tradicionális tibeti lapformátumot kell elképzelni [dpe-cha, pe-csa könyvtípus] ami egy legalább négyszer olyan széles, mint magas lap.) Azonban egyik Kangyur kiadás sem tartalmaz ennyi szöveget, sem oldalt. (Azért meglehetősen sokat.)

Nincsenek megjegyzések: